Coś całkiem nowego na moim blogu, ale uznałam, że zasługuje na osobną kategorię – oceny interesujących produktów. Na pierwszy ogień idzie makaron wytworzony z mąki konjac znany często pod nazwami Noodle Zero, Diet Pasta czy po prostu niskokaloryczny makaron.
Czym jest?
Jak sama nazwa wskazuje, to makaron. Wytworzony jest z wody i konjacu. Mój zawierał dodatkowo błonnik owsiany i wodorotlenek wapnia. Ten ostatni składnik może brzmieć lekko przerażająco, szczególnie jak pamięta się z chemii czego składnikiem jest owy związek, ale ten dodawany do żywności nie jest niebezpieczny dla zdrowia i można znaleźć go w wielu innych produktach. Czym jest konjac? To roślina, z której korzenia pozyskuje się glukomannan – rodzaj błonnika, który zawiera zdolności higroskopijne.
Jakie są właściwości?
Często produkty "zero" wzbudzają w nas wiele pytań – czy są bezpieczne? czy nie ma tam ukrytego "ale"? czy to nie jest po prostu oszukiwanie konsumenta? I śpieszę z odpowiedzią, makaron naprawdę jest taki cudowny, na jaki się wydaje. W 100 gramach zawiera 9 kcal, nie posiada tłuszczu, cukru, jest odpowiedni dla diabetyków, zawiera w sobie wapń oraz spore ilości błonnika i to nie byle jakiego, ponieważ glukomannan pozwala utrzymać odpowiedni poziom cukru w organizmie oraz obniża poziom glukozy. Ponadto pęcznieje w żołądku, więc będziecie czuć się syci przez dłuższy okres czasu.
Cena i dostępność
Ja swój makaron dorwałam w "Action", więc nie mam pojęcia w jakich jeszcze sklepach stacjonarnych będziecie w stanie je znaleźć. W ofercie były makarony typu spaghetti czy noodle, a oprócz tego w kształcie ryżu. Cena wynosiła 4,99. W Internecie jak patrzyłam, zapłacicie drożej, coś około 6-8 złotych plus przesyłka.
Obróbka produktu
Myślę, że instrukcje mogą się różnić w zależności od producenta, ale nie jest to produkt podobny do zwykłego makaronu – ten "konjac'owy" znajduje się w woreczku wypełnionym wodą. Należy odsączyć ją, przepłukać makaron oraz podgrzewać go dwie minuty na patelni. Jest to naprawdę ekspresowa sprawa.
Wrażenia smakowe
W sieci ostrzegano mnie przed nieprzyjemnym zapachem produktu, ale mój nie pachniał w ogóle. Makaron nie posiada konkretnego smaku, więc możecie połączyć go z sosem albo innymi składnikami. Jest dosyć sprężysty, więc będziecie przeżuwać go dłużej, pamiętajcie o tym, aby pić duże ilości wody.
Wartości odżywcze (tabelka)
per 100 gram
wartość energetyczna - 9 kcal
tłuszcze - 0 g
..w tym tłuszcze nasycone - 0 g
węglowodany - 0 g
..w tym cukry - 0 g
białka - 0,2 g
błonnik - 4,4 g
..w tym glukomannan - 3,15 g
Opinia
Jestem naprawdę zadowolona, produkt spełnił moje oczekiwania, chociaż nie były wygórowane, bo chciałam aby po prostu był zjadliwy, a okazał się smaczny z innymi składnikami. Naprawdę sycący, a może wam uratować bilans, kiedy najdzie was ochota na makaron z jakimś sosem. Idealnie nadaje się do wszelkich azjatyckich potraw (według mnie), bo przypomina trochę makaron sojowy. Na zdjęciu znajduje się w wodzie, bo powinien być tak przechowywany, a ja zapomniałam zrobić jego zdjęcie w potrawie.
Dobry pomysł, poszukam u siebie.
OdpowiedzUsuń